I svi su bili sretni

Ljeto je započelo. A s prvim ljetnim danima nudimo vam recepte iz knjige Poslanice sladokuscima autora Radovana Marčića. Kako jedno upečatljivo poglavlje nosi i jednako tako upečatljiv naslov: I svi su bili sretni, dali smo našoj kuhinji za ovaj tjedan isti naziv. Znači, potrudite se biti siti i sretni! Obično jedno ide s drugim.

 

Jelovnik od petka 26. lipnja do četvrtka 3. srpnja

 

Petak: Marinov zubatac sa špagetima

SASTOJCI:

  1. jedan zubatac toliki da od njega bude kila očiščenog mesa
  2. ½ kg špageta
  3. 7-8 režnja češnjaka
  4. 2-3 jušne žlice sitno nasjeckanog petrisimula
  5. malo carryja, muškatnog oraščića i peperončina u prahu
  6. žlica slatke mljevene paprike
  7. krupna morska sol
  8. maslinovo i sjemeneovo ulje
  9. sir pecorino

PRIPREMA:
Zubatac se nareže na filete debljine centimetra i pol. Glavu, kosti i kožu s repom skuhaju se u dva-tri decilitra vode u poklopljenu loncu. Na uske fete narezana kapula (po pola na polumjesece) šufiga se poklopljeno u širokoj plitkoj tavi na malo maslinova ulja pomiješanog sa sjemenovim i podlije s dvije tri žlice tople juhe. Kad kapula sasvim svene, polovica se izvadi, a druga ravnomjerno prostre po dnu tave da fileti zubataca koji se polože na nju ne dodiruju dno. Drugim dijelom kapule prekrije se riba. Sve se pospe petrusimulom, sitno nasjeckanim češnjakom, curryjem, muškatnim oraščićem, popraši paprikom i malo peperončina, zalije maslinovim uljem i pospe krupnom solju da otapajući se prodire prema dnu tave. Kuha se pokriveno u pari, na umjerenoj vatri desetak minuta. Tava se povremeno protrese. Nikako ne miješati. Zubatac ne smije biti mekan nego se komadi mesa moraju sami odvajati kad meso probodete pirunom. Usporedo skuhajte špagete u juhi u kojoj su se kuhali riblji ostaci. Pola decilitra juhe sačuvajte da njome polijete jela ako vam se čini da je presuho. Zubaca i špagete promiješajte pirunom, a kad je ova delicija na tanjuru, naribajte poviše malo pecorina sarda. (Jelo mora, naravno, vonjati na ribu, ali i malo na ovcu.)

 

Subota: Njoki

SASTOJCI:

  • 4 kg bijelog krumpira
  • oštro brašno
  • 4 jaja
  • žlica masti i malo margarina
  • sol

PRIPREMA:
Bijeli se krumpir (nikako crveni) skuha i oguli. (Voda se malo posli da mu kora ne raspuca). Stisne u gnječilici za krumpir, dodaju se jaja, masnoće i sol te umiješa s brašnom. Sipa se toliko brašna koliko krumpir “prima” da nastane lijepo “visoko” tijesto. Tijesto se mijesi dok je krumpir vruć. (Ako ne opečete prste dok mijesite njoki neće biti dobri.) Komadić tijesta se razvalja da ima oblik tanje kobasice, razreže na manje komadiće i odmah stavlja u vodu koja ključa. Tijesto ne smije stajati. Ne kuha se cijela umiješana količina, nego malo pomalo, da se voda ne ohladi. Od trenutka kad se dignu na površinu kuhaju se još minutu do minutu i pol. Njoki se jedu odmah, čim prije pošto isplivaju iz ključale vode, dok se drugi još kuhaju, ali se prije toga ocijede u cjedilu i kratko stave na veliki tanjur (bižlongo) da se osuše kako ne bi razrijedili šug koji ide na njih (ne predugo da ne dobiju “koru”). Ako njoke servirate sa sirom, imajte na umu da je uvijek bolje da ga svatko sam riba na tanjur, a onaj koji ste naribali prije mora biti u zatvorenoj staklenoj posudi kako se ne bi osušio i izgubio puninu okusa.

 

Nedjelja: Pečeni janjeći kare

PRIPREMA:
Svaki komad mesa dobro se natrlja grančicama ružmarina, posoli, popapri i naulji maslinovim uljem pa se puste da dva sata odstoje (u hladu, ali ne na hladnome). Na miješanom maslinovom ulju u tavi prže se kratko na jakoj vatri. Još je jednostavnije ako se prije odstrani kost, a meso nareže na veće kockice.

 

Desert – Smokvenjak

PRIPREMA:
Samelje se kilogram osušenih smokava, koje se pomiješaju sa 25 dag poprženih krupno nasjeckanih badema tj.bajama ili mendula (može i oraha). Doda se travarica toliko da se može mijesiti i formirati plosnate hljepčiće. Hib se prosuši u grijanoj pećnici ili više dana na buri. Na vrh se stavi list lovora ili grančica koromača. Servira se narezan na fete uz rakiju.

 

Ponedjeljak: Rižoto od tikvica

SASTOJCI:

  1. 2 veće tikvice
  2. šalica riže
  3. juha od kostiju
  4. malo maslinovog ulja
  5. sol, papar i češnjak, a po želji šafran
  6. parmezan
  7. maslac

PRIPREMA:
Na maslinovom ulju i maslacu propirja se češnjak. Doda se riža. Kad se zastakli, prelije se prethodno skuhanom juhom od kostiju ili povrtnim temeljcem. U dopola gotovu rižu dodaju se na ploške ili na sitne kockice narezane tikvice. Po potrebi dodatno se zalijeva juhom. Kad je riža al dente, doda se sol, po želji malo šafrana te maslac i parmezan. Sve se promiješa.

 

Utorak: Tjestenina sa sardinama i koromačem

SASTOJCI:

  • 2 kutije sardina
  • ½ kg tjestenine
  • 200 g koromača (bolji je kad je mladi)
  • 1 luk
  • ½ šalice maslinovog ulja
  • šaka pinjola
  • šaka grožđica
  • prstohvat šafrana ili majčine dušice
  • sol i papar

PRIPREMA:
Kad zavrije voda u loncu blago se posoli i doda joj se oprani koromač. Kuha se 10-15 minuta (ako je mlad, a takav je početkom lipnja, dovoljno je 5 minuta). Kada je skuhan ocijedi se, a u istu se vodu stavi kuhati pašta, naime, tjestenina. Dok se kuha na maslinovom ulju se poprže nasjeckani luk i pinjole. Dodaju se sardine, nasjeckani koromač i grožđice. Podlije se s malo vode u kojoj se kuhalo tijesto. Začini se šafranom i majčinom dušicom (ili samo majčinom dušicom) dosoli i popapri. Umak se prelije preko ocijeđene pašte.

 

Srijeda: Piletina s crnim maslinama

SASTOJCI:

  1. pileći baci i baci (kilogram za četiri osobe)
  2. konzerva pelata
  3. manja staklenka crnih maslina
  4. 4-5 režnja češnjaka
  5. 5-6 listića bosiljka
  6. maslinovo ulje
  7. sol i papar

PRIPREMA:
Na maslinovom ulju i češnjaku kratko se poprže baci zabaci te izvade iz lonca. Smeđi se češnjak izvadi iz ulja jer jelu daje gorak okus te se na ulje stavi novi. Dodaju se pelati koji se zdrobe vilicom. Masline se razrežu na pola i izvade im se koštice. Kad omekšaju, na pelate se poslaže piletina te dodaju očišćene masline i listići bosiljka. Popapri se i pažljivo posoli (masline su slane). Kuha se oko pola sata. Uz jelo kao prilog prija riža, pura ili krumpir, pogotovo ako je ravski.

 

Četvrtak: Šparoge s jajima

SASTOJCI:

  • manji stručak šparoga
  • 6 jaja
  • malo maslinovog ulja
  • sol

PRIPREMA:
Odvoje se samo vrhovi šparoga i kuhaju u malo vode dok ne omekšaju. Ocijede se, poprže na maslinovom ulju i usitne vilicom. Dodaju se razmučena jaja i zapeče se sve.

 

Dobar tek, uz šalicu kave!

Komentiraj