Zauvijek ljeto II.

Godišnji odmori su započeli. Sve upućuje na to kao da će ljeto “zauvijek trajati”. U zemlji vlada neka čudna atmosfera, gotovo psihotično stanje. Svatko svakoga zove, svatko svakoga zna, tu nema pravila. Svi bi na more, u planine, na brege, u kućicu pored rijeke. Svi bi negdje pobjegli od neplaćenih računa, od nezaposlenosti, od velikog jaza između bogatih i siromašnih, od novih navika koje nam vise “nad glavom” i najavljuju doista dolazak nekog “novog doba”. Novog doba u načinu rada i poslovanja i u stilu života. Ono što je bilo daleko sada je blizu. Europa nas “pritišće sa svih strana”, a naš balkanski pustopašni mentalitet nije navikao na “disciplinu, stegu, skromnost, distanciranost i sl.”

Takav nam je i obiteljski stol. Ako mlade generacije još uopće znaju što to znači? Vidite i sami da smo i mi bili primorani od starinskih recepata skrenuti drugim putovima i prilagoditi se modernoj kuhinji. Ne znam kuha li danas itko od mlade generacije više kod kuće? Kuha li posebice, naprimjer: krpice sa zeljem? Ne znam. No, znam samo jedno, ako vam je starinske kuhinje na vrh glave i ako ste se zaželjeli egzotičnih jela, a novčanik vam to dopušta u tom slučaju inspiraciju za ove vruće dane potražite u našim receptima koji su prigodni, za praznike koji nam dolaze i koje svi po dobroj staroj “socijalističkoj navadi” spajaju. A nezaposleni? Pa i oni se nekako “švercaju” na nečiji račun, zar nije tako? Ili? Ili je situacija puno gorija od ove… i tanjur je prazan. Tko vam u ovoj psihotičnoj zemlji više za išta mari, osim za “pet minuta vlastitog užitka”. Mi marimo, i želimo svima pun stol svega i puno srce radosti. Makar doma toćali noge u lavoru na 8. katu svoje “socijalističke” zgrade.

 

Jelovnik od petka 19. 06. do četvrtka 25.06.

 

Petak: Salata od kozica i crne riže na vijetnamski način

SASTOJCI:

Za vijetnamski umak/začin za salatu:

  1. 2 češnja češnjaka, mljevena ili zgnječena
  2. 2 svježe crvene duguljaste paprike, tanko narezane ili feferona
  3. oko 4 cm svježeg đumbira, fino usitnjenog
  4. 4 žlice ribljeg umaka
  5. 2 žlice soka limete (otprilike 1 limeta)
  6. 4 žlice vode
  7. 2 žlice šećera

Za salatu:

  1. 250 g crne riže
  2. 500 g sirovih, očišćenih kozica
  3. sol
  4. sok od pola limuna

PRIPREMA:
Da biste napravili umak, jednostavno izmiješajte sve sastojke. Brže i lakše od toga zbilja ne ide. Mali su problem riža i kozice. Rižu ćete skuhati prema uputama na omotu; kozice ćete oko 5 minuta poširati u posoljenoj vodi u koju ste dodali sok od polovice limuna, dok se sasvim ne skuhaju, ali tako da ostanu mekane. Pričekajte da se i riža i kozice ohlade, zatim umak jednom promiješajte i prelijte po riži, umiješajte ga vilicom i pospite po svemu kozice, dolijevajući pri tom umak.

 

Subota: Cezar i Kleopatra

SASTOJCI:

  • 2 srca ili 1 cijela zelena salata
  • 1 žumanjak
  • 1-3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • sok od polovice manjeg limuna
  • nekoliko kapi umaka worcester
  • 3 šalice svježe naribanog parmezana
  • 1 hladna, po mogućnosti na roštilju ispečena pileća prsa
  • pola avokada (po želji)

PRIPREMA:
Natrgajte zelenu salatu na veće komade i složite na pladanj. Pripravite začin za salatu tako da u zdjeli istučete žumanjak te nastavite tući lagano dolijevajući ulje. Dalje tucite uz dodavanje limunova soka i nekoliko kapi worcestera, pa izlite po salati i dobro izmiješajte, najbolje rukama, dok svi listovi ne budu prekriveni umakom. Pospite dvjema žlicama parmezana i ponovno promiješajte. Piletinu narežite na debele trake pa dodajte salati, zajedno s polovicom avokada, ako ćete ga koristiti. Ponovno promiješajte i pospite posljednjom žlicom parmezana.

 

Nedjelja: Pržena piletina za piknik

SASTOJCI:

  1. 1 pile, narezano na komadiće otprilike 5 cm
  2. sok od 2 limuna
  3. 4 žlice maslinovog ulja
  4. obilno mljevenog papra
  5. 2 češnja češnjaka, zgnječena
  6. 2 žlice blage gorušice u prahu
  7. maslinovo ulje za prženje

Za paniranje:

  1. 3 jaja
  2. kora od limuna
  3. 4 žlice maslinovog ulja
  4. prstohvat soli
  5. 125 g brašna
  6. 2 žlice blage gorušice u prahu

PRIPREMA:
Komadiće piletine stavite u veliku plitku zdjelu i marinirajte u limunovu soku, maslinovom ulju, soli, papru, češnjaku i gorušici u prahu najmanje sat vremena, ali ako zdjelu prekrijete (ili se poslužite metodom plastične vrećice) i stavite je u hladnjak, možete marinirati i nekoliko dana. Samo pripazite da prije prženja piletina bude na sobnoj temperaturi. Kad ste spremni početi, u velikoj zdjeli zajedno istucite jaja i naribanu koricu limuna, posolite i popaprite. Pomiješajte brašno i gorušicu u prahu na velikom, ravnom tanjuru, ili, što je još lakše pomiješajte pola količine, pa ponovite postupak kada sve potrošite. Ulijte toliko ulja koliko je potrebno da ga u velikoj tavi za prženje bude u visini 1 cm pa ugrijte da cvrči. Komade piletine uvaljajte u brašno i potom u jaja, tako da su obloženi sa svih strana, pa pažljivo stavite u vruće ulje. Pržite meso dok ne postane zlatno i hrskavo, otprilike 15 minuta. Morate biti strpljivi i raditi malo po malo; nikako nemojte pretrpavati tavu mesom jer će se temperatura ulja previše sniziti i piletina će postati masna umjesto da posnate hrskava. Ovu prženu piletinu radije jedem toplu nego vruću – a dobra je i hladna – i to prstima, umačući je pri tom u blagu gorušicu (ali ne u prahu, nego pripravljenu). Izvrsna je i kad se samo poškropi limunovim sokom i posoli morskom soli.

 

Desert: Sladoled od ogrozda i bazge

SASTOJCI:

  • 500 g ogrozda
  • 125 ml likera od bazge
  • 2 žlice vode
  • 300 ml polumasnog slatkog vrhnja
  • 100 g šećera
  • 3 žumanjka
  • 300 ml punomasnog slatkog vrhnja, tučenog

PRIPREMA:
Ogrozd, liker od bazge i vodu stavite u posudu i kuhajte povremeno miješajući dok voće ne postane kašasto. Uklonite s vatre i, kad se malo ohladi, u mikseru ili vilicom zgnječite u pire. U svakom slučaju, ne traži se potpuno glatka smjesa, malo teksture je dobrodošlo. Kremu od jaja, šećera i vrhnja kao i do sada; dakle, ugrijte polumasno vrhnje, istucite jaja i šećer, jedno dodate drugom i vratite na vatru, miješajući dok se ne zgusne. Izlijte u zdjelu i pustite da se ohladi. Kad je krema hladna, dodajte također ohlađen pire od ogrozda i bazge, a zatim nježno umiješajte tučeno vrhnje. Zamrznite.

 

Ponedjeljak: Salata od zelene leće, kozjeg sira i metvice

SASTOJCI;

  1. 275 g kozjeg sira
  2. 1 limun
  3. 8 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  4. 500 g zelene leće
  5. 1 luk
  6. 3-4 češnja češnjaka
  7. 1 žlica ulja s feferonom
  8. morska sol
  9. 325 g paprika u ulju
  10. stručak svježe metvice, nasjeckan

PRIPREMA:
Namrvite kozji sir i marinirajte ga u soku i naribanoj kori polovice limuna, pola količine maslinova ulja i suhoj metvici. Leću stavite u veliki lonac vode te, uz češnjak i ulje s feferonom, dodajte prepolovljen luk. Kuhajte oko 25 minuta, ili dok ne omekša; provjerite nakon nekih 18 minuta i na kraju ocijedite. Prelijte preostalo maslinovo ulje po toploj leći, posolite i dodajte sok i koru preostale polovice limuna. Ocijedite paprike te ih pomiješajte s lećom. Najlakše je to učiniti rukama; ako ništa drugo, tako gotovo sigurno nećete zgnječiti leću. Kada se salata ohladi na sobnu temperaturu, dodajte marinirani kozji sir i pospite svježom, nasjeckanom metvicom.

 

Utorak: Talijanska salata od cikle

SASTOJCI:

  • 1 crveni luk
  • 2 žličice crvenog vinskog octa
  • 8 velikih ili 16 malih kuhanih cikli
  • 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 3 žlice nasjeckane metvice
  • morska sol

PRIPREMA:
Oljuštite luk i narežite ga na tanke kolute, potom stavite u plitku zdjelu i prelijte crvenim vinskim octom. Pokrijte folijom te ostavite da se kiseli barem četvrt, a najviše tri četvrt sata. Narežite ciklu na ploške te ih poslužite na tanjur, pažljivo prekrijte kolutima luka, prelijte octom preostalim u zdjeli, poprskajte uljem i pospite metvicom i morskom soli.

 

Srijeda: Salata od lubenice, fete i crnih maslina

SASTOJCI:

  1. 1 mali crveni luk
  2. 2-4 limete, ovisno o sočnosti
  3. 1,5 kg slatke, zrele lubenice
  4. 250 g sira feta
  5. stručak svježeg peršina
  6. stručak svježe metvice, nasjeckan
  7. 3-4 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  8. 100 g crnih maslina bez koštica
  9. crni papar

PRIPREMA:
Oljuštite i prepolovite luk te ga narežite na vrlo tanke polumjesece i stavite u manju zdjelu da se kisele u soku limete i da postanu prozirno ružičasti i manje oštri. Dvije limete morale bi biti dovoljne, ali ako se pokažu razočaravajuće suhim kad ih razrežete, uzmite ih više. Lubenici uklonite koru i koštice te narežite na trokute otprilike 4 centimetara, ako to nešto znači (matematika mi nije jača strana). Narežite fetu na komade sličnih dimenzija te ih stavite u veliku, plitku zdjelu. Natrgajte grančice peršina više kao listove salate, a ne kao ukras, te dodajte nasjeckanu metvicu. U salatu ubacite sad već sjajno ljubičasti luk zajedno s njegovim ružičastim sokovima, dodajte ulje i masline pa rukama vrlo nježno izmiješajte salatu tako da ni feta ni lubenica ne izgube oblik. Dobro popaprite i kušajte treba li dodati još limete. Hava Nagila! Okus sunca Tel Aviva!

 

Četvrtak: Kuhana šunka s ananasom

SASTOJCI:

  • 2,5 – 3 kg šunke
  • 1 l soka od ananasa
  • 1 zreli ananas
  • 5 mladih lukova, potkresanih, prepolovljenih pa tanko narezanih
  • sok od limete
  • 4 žlice nasjeckanog svježeg korijandra ili 6 žlica nasjeckane svježe metvice
  • 1 zeleni feferon, ne previše pažljivo očišćen od sjemenki, tanko narezan
  • sol

PRIPREMA:
Šunku kuhajte tako da je stavite u lonac, prelijete sokom od ananasa te dodate hladne vode da je prekrijete. Lonac stavite na vatru da zakipi te smanjite vatru i kuhajte 50 minuta po kilogramu. Kad je skuhana, pustite da se ohladi u tekućini. Možete jesti i toplo; tekućinu zadržite pa se ostaci mogu u njoj hladiti, što je najsigurniji način da spriječite da se šunka osuši dok se hladi. Za prilog, ananas narežite na kriške, prepolovite ih, potom uklonite sredinu i koru pa sitno nasjeckajte. Koru iscijedite nad zdjelom da sačuvate sve sokove, umiješajte luk, sok limete, začinske trave i feferon te posolite prema ukusu, ali oprezno, jer je šunka već slana.

Dobar tek, uz šalicu kave!

Komentiraj