Zauvijek ljeto II.

Godišnji odmori su započeli. Sve upućuje na to kao da će ljeto “zauvijek trajati”. U zemlji vlada neka čudna atmosfera, gotovo psihotično stanje. Svatko svakoga zove, svatko svakoga zna, tu nema pravila. Svi bi na more, u planine, na brege, u kućicu pored rijeke. Svi bi negdje pobjegli od neplaćenih računa, od nezaposlenosti, od velikog jaza između bogatih i siromašnih, od novih navika koje nam vise “nad glavom” i najavljuju doista dolazak nekog “novog doba”. Novog doba u načinu rada i poslovanja i u stilu života. Ono što je bilo daleko sada je blizu. Europa nas “pritišće sa svih strana”, a naš balkanski pustopašni mentalitet nije navikao na “disciplinu, stegu, skromnost, distanciranost i sl.”

Takav nam je i obiteljski stol. Ako mlade generacije još uopće znaju što to znači? Vidite i sami da smo i mi bili primorani od starinskih recepata skrenuti drugim putovima i prilagoditi se modernoj kuhinji. Ne znam kuha li danas itko od mlade generacije više kod kuće? Kuha li posebice, naprimjer: krpice sa zeljem? Ne znam. No, znam samo jedno, ako vam je starinske kuhinje na vrh glave i ako ste se zaželjeli egzotičnih jela, a novčanik vam to dopušta u tom slučaju inspiraciju za ove vruće dane potražite u našim receptima koji su prigodni, za praznike koji nam dolaze i koje svi po dobroj staroj “socijalističkoj navadi” spajaju. A nezaposleni? Pa i oni se nekako “švercaju” na nečiji račun, zar nije tako? Ili? Ili je situacija puno gorija od ove… i tanjur je prazan. Tko vam u ovoj psihotičnoj zemlji više za išta mari, osim za “pet minuta vlastitog užitka”. Mi marimo, i želimo svima pun stol svega i puno srce radosti. Makar doma toćali noge u lavoru na 8. katu svoje “socijalističke” zgrade.

 

Jelovnik od petka 19. 06. do četvrtka 25.06.

 

Petak: Salata od kozica i crne riže na vijetnamski način

SASTOJCI:

Za vijetnamski umak/začin za salatu:

  1. 2 češnja češnjaka, mljevena ili zgnječena
  2. 2 svježe crvene duguljaste paprike, tanko narezane ili feferona
  3. oko 4 cm svježeg đumbira, fino usitnjenog
  4. 4 žlice ribljeg umaka
  5. 2 žlice soka limete (otprilike 1 limeta)
  6. 4 žlice vode
  7. 2 žlice šećera

Za salatu:

  1. 250 g crne riže
  2. 500 g sirovih, očišćenih kozica
  3. sol
  4. sok od pola limuna

PRIPREMA:
Da biste napravili umak, jednostavno izmiješajte sve sastojke. Brže i lakše od toga zbilja ne ide. Mali su problem riža i kozice. Rižu ćete skuhati prema uputama na omotu; kozice ćete oko 5 minuta poširati u posoljenoj vodi u koju ste dodali sok od polovice limuna, dok se sasvim ne skuhaju, ali tako da ostanu mekane. Pričekajte da se i riža i kozice ohlade, zatim umak jednom promiješajte i prelijte po riži, umiješajte ga vilicom i pospite po svemu kozice, dolijevajući pri tom umak.

 

Subota: Cezar i Kleopatra

SASTOJCI:

  • 2 srca ili 1 cijela zelena salata
  • 1 žumanjak
  • 1-3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • sok od polovice manjeg limuna
  • nekoliko kapi umaka worcester
  • 3 šalice svježe naribanog parmezana
  • 1 hladna, po mogućnosti na roštilju ispečena pileća prsa
  • pola avokada (po želji)

PRIPREMA:
Natrgajte zelenu salatu na veće komade i složite na pladanj. Pripravite začin za salatu tako da u zdjeli istučete žumanjak te nastavite tući lagano dolijevajući ulje. Dalje tucite uz dodavanje limunova soka i nekoliko kapi worcestera, pa izlite po salati i dobro izmiješajte, najbolje rukama, dok svi listovi ne budu prekriveni umakom. Pospite dvjema žlicama parmezana i ponovno promiješajte. Piletinu narežite na debele trake pa dodajte salati, zajedno s polovicom avokada, ako ćete ga koristiti. Ponovno promiješajte i pospite posljednjom žlicom parmezana.

 

Nedjelja: Pržena piletina za piknik

SASTOJCI:

  1. 1 pile, narezano na komadiće otprilike 5 cm
  2. sok od 2 limuna
  3. 4 žlice maslinovog ulja
  4. obilno mljevenog papra
  5. 2 češnja češnjaka, zgnječena
  6. 2 žlice blage gorušice u prahu
  7. maslinovo ulje za prženje

Za paniranje:

  1. 3 jaja
  2. kora od limuna
  3. 4 žlice maslinovog ulja
  4. prstohvat soli
  5. 125 g brašna
  6. 2 žlice blage gorušice u prahu

PRIPREMA:
Komadiće piletine stavite u veliku plitku zdjelu i marinirajte u limunovu soku, maslinovom ulju, soli, papru, češnjaku i gorušici u prahu najmanje sat vremena, ali ako zdjelu prekrijete (ili se poslužite metodom plastične vrećice) i stavite je u hladnjak, možete marinirati i nekoliko dana. Samo pripazite da prije prženja piletina bude na sobnoj temperaturi. Kad ste spremni početi, u velikoj zdjeli zajedno istucite jaja i naribanu koricu limuna, posolite i popaprite. Pomiješajte brašno i gorušicu u prahu na velikom, ravnom tanjuru, ili, što je još lakše pomiješajte pola količine, pa ponovite postupak kada sve potrošite. Ulijte toliko ulja koliko je potrebno da ga u velikoj tavi za prženje bude u visini 1 cm pa ugrijte da cvrči. Komade piletine uvaljajte u brašno i potom u jaja, tako da su obloženi sa svih strana, pa pažljivo stavite u vruće ulje. Pržite meso dok ne postane zlatno i hrskavo, otprilike 15 minuta. Morate biti strpljivi i raditi malo po malo; nikako nemojte pretrpavati tavu mesom jer će se temperatura ulja previše sniziti i piletina će postati masna umjesto da posnate hrskava. Ovu prženu piletinu radije jedem toplu nego vruću – a dobra je i hladna – i to prstima, umačući je pri tom u blagu gorušicu (ali ne u prahu, nego pripravljenu). Izvrsna je i kad se samo poškropi limunovim sokom i posoli morskom soli.

 

Desert: Sladoled od ogrozda i bazge

SASTOJCI:

  • 500 g ogrozda
  • 125 ml likera od bazge
  • 2 žlice vode
  • 300 ml polumasnog slatkog vrhnja
  • 100 g šećera
  • 3 žumanjka
  • 300 ml punomasnog slatkog vrhnja, tučenog

PRIPREMA:
Ogrozd, liker od bazge i vodu stavite u posudu i kuhajte povremeno miješajući dok voće ne postane kašasto. Uklonite s vatre i, kad se malo ohladi, u mikseru ili vilicom zgnječite u pire. U svakom slučaju, ne traži se potpuno glatka smjesa, malo teksture je dobrodošlo. Kremu od jaja, šećera i vrhnja kao i do sada; dakle, ugrijte polumasno vrhnje, istucite jaja i šećer, jedno dodate drugom i vratite na vatru, miješajući dok se ne zgusne. Izlijte u zdjelu i pustite da se ohladi. Kad je krema hladna, dodajte također ohlađen pire od ogrozda i bazge, a zatim nježno umiješajte tučeno vrhnje. Zamrznite.

 

Ponedjeljak: Salata od zelene leće, kozjeg sira i metvice

SASTOJCI;

  1. 275 g kozjeg sira
  2. 1 limun
  3. 8 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  4. 500 g zelene leće
  5. 1 luk
  6. 3-4 češnja češnjaka
  7. 1 žlica ulja s feferonom
  8. morska sol
  9. 325 g paprika u ulju
  10. stručak svježe metvice, nasjeckan

PRIPREMA:
Namrvite kozji sir i marinirajte ga u soku i naribanoj kori polovice limuna, pola količine maslinova ulja i suhoj metvici. Leću stavite u veliki lonac vode te, uz češnjak i ulje s feferonom, dodajte prepolovljen luk. Kuhajte oko 25 minuta, ili dok ne omekša; provjerite nakon nekih 18 minuta i na kraju ocijedite. Prelijte preostalo maslinovo ulje po toploj leći, posolite i dodajte sok i koru preostale polovice limuna. Ocijedite paprike te ih pomiješajte s lećom. Najlakše je to učiniti rukama; ako ništa drugo, tako gotovo sigurno nećete zgnječiti leću. Kada se salata ohladi na sobnu temperaturu, dodajte marinirani kozji sir i pospite svježom, nasjeckanom metvicom.

 

Utorak: Talijanska salata od cikle

SASTOJCI:

  • 1 crveni luk
  • 2 žličice crvenog vinskog octa
  • 8 velikih ili 16 malih kuhanih cikli
  • 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 3 žlice nasjeckane metvice
  • morska sol

PRIPREMA:
Oljuštite luk i narežite ga na tanke kolute, potom stavite u plitku zdjelu i prelijte crvenim vinskim octom. Pokrijte folijom te ostavite da se kiseli barem četvrt, a najviše tri četvrt sata. Narežite ciklu na ploške te ih poslužite na tanjur, pažljivo prekrijte kolutima luka, prelijte octom preostalim u zdjeli, poprskajte uljem i pospite metvicom i morskom soli.

 

Srijeda: Salata od lubenice, fete i crnih maslina

SASTOJCI:

  1. 1 mali crveni luk
  2. 2-4 limete, ovisno o sočnosti
  3. 1,5 kg slatke, zrele lubenice
  4. 250 g sira feta
  5. stručak svježeg peršina
  6. stručak svježe metvice, nasjeckan
  7. 3-4 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  8. 100 g crnih maslina bez koštica
  9. crni papar

PRIPREMA:
Oljuštite i prepolovite luk te ga narežite na vrlo tanke polumjesece i stavite u manju zdjelu da se kisele u soku limete i da postanu prozirno ružičasti i manje oštri. Dvije limete morale bi biti dovoljne, ali ako se pokažu razočaravajuće suhim kad ih razrežete, uzmite ih više. Lubenici uklonite koru i koštice te narežite na trokute otprilike 4 centimetara, ako to nešto znači (matematika mi nije jača strana). Narežite fetu na komade sličnih dimenzija te ih stavite u veliku, plitku zdjelu. Natrgajte grančice peršina više kao listove salate, a ne kao ukras, te dodajte nasjeckanu metvicu. U salatu ubacite sad već sjajno ljubičasti luk zajedno s njegovim ružičastim sokovima, dodajte ulje i masline pa rukama vrlo nježno izmiješajte salatu tako da ni feta ni lubenica ne izgube oblik. Dobro popaprite i kušajte treba li dodati još limete. Hava Nagila! Okus sunca Tel Aviva!

 

Četvrtak: Kuhana šunka s ananasom

SASTOJCI:

  • 2,5 – 3 kg šunke
  • 1 l soka od ananasa
  • 1 zreli ananas
  • 5 mladih lukova, potkresanih, prepolovljenih pa tanko narezanih
  • sok od limete
  • 4 žlice nasjeckanog svježeg korijandra ili 6 žlica nasjeckane svježe metvice
  • 1 zeleni feferon, ne previše pažljivo očišćen od sjemenki, tanko narezan
  • sol

PRIPREMA:
Šunku kuhajte tako da je stavite u lonac, prelijete sokom od ananasa te dodate hladne vode da je prekrijete. Lonac stavite na vatru da zakipi te smanjite vatru i kuhajte 50 minuta po kilogramu. Kad je skuhana, pustite da se ohladi u tekućini. Možete jesti i toplo; tekućinu zadržite pa se ostaci mogu u njoj hladiti, što je najsigurniji način da spriječite da se šunka osuši dok se hladi. Za prilog, ananas narežite na kriške, prepolovite ih, potom uklonite sredinu i koru pa sitno nasjeckajte. Koru iscijedite nad zdjelom da sačuvate sve sokove, umiješajte luk, sok limete, začinske trave i feferon te posolite prema ukusu, ali oprezno, jer je šunka već slana.

Dobar tek, uz šalicu kave!

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s