Životinjski haiku autorice Ane Horvat

 

 

ANA HORVATwww.ana-horvat-poetry.net – rođena je (1943.) u Zagrebu gdje se i školovala (diplomirala je pravo). Radni je vijek provela kao pravnica u INI pišući, usput, poeziju.

Učila je klasični balet kod Ane Roje, plesala folklorne plesove u LADU,  bavila se novinarstvom u VJESNIKU, osnovala i vodila privatno savjetovalište za žene EVA, osnovala i vodi DRUGU PRILIKU, udrugu za zaštitu napuštenih životinja (www.drugaprilika.com) poznatu po akciji Spasimo pse iz šinteraja zahvaljujući kojoj je od usmrćenja sapašeno 3.325 zagrebačkih napuštenih pasa.

Majka je kćeri Tine i baka unuka Matije i Mare.

Dugogodišnja je članica Društva hrvatskih književnika.

Objavila je u Zagrebu šesnaest zbirki poezije (od toga dvije slikovnice za djecu), roman PODSUKNJA i zbirku priča PISMOPRIČE, te kao antologičarka: SUBIĆA, hrvatski pjesnici o životinjama, STABLOPIS, hrvatski pjesnici o stablu i šumi, MORE MORA, hrvatski pjesnici o moru i OBLIZUJUĆI SUZE, hrvatski pjesnici o ljubavi.

Ana Horvat - 2018., portret br. 1

Portret Ane Horvat

Pjesme su joj prevedene na devet jezika i uvrštene u petnaestak antologija.

Jedna od njih je antologija svjetske animalističke poezije EVERY CHICKEN, COW, FISH AND FROG, Animal Rights Haiku, SAD, MIDDLE ISLAND PRESS, West Union, West Virginia (antologičari: Robert Epstein i Miriam Wald), 2016. u kojoj se nalazi pet haiku pjesama o životinjama Ane Horvat.

Sa svojim životinjama i stablima Ana Horvat živi u Parku prirode Medvednica pokraj Zagreba uređujući na internetu prvu virtualnu antologiju u digitalnim knjigama-portal Hrvatske ljubavne lirike (od 19. do 21. stoljeća) www.pjesnici-ane-horvat.net.

Izvod iz RECENZIJE-PREDGOVORA zbirci ŽIVOTINJSKI HAIKU dr. Tomislava Maretića

“Haiku pjesništvo vezano je ponajviše za prirodu pa je tako, uz biljke i drugo česta tematika haiku pjesama u Japanu i izvan njega. Međutim i ova tematika se razlikuje od pjesnika do pjesnika, a među “velikom četvorkom” japanskih haiku majstora Issa je najviše pjesama posvetio životinjama i to svim vrstama, uključujući one najsitnije, kao recimo skakavce, puževe, muhe, uši, buhe i drugo, na neki način “bez diskriminacije”.

Ana Horvat, pjesnikinja, antologičarka, novinarka, pravnica, balerina, plesačica folklornih plesova velika je  ljubiteljica prirode što je jasno vidljivo iz njezinih dosadašnjih vlastitih zapisa kao i antologija. Moglo bi se reći da je ona nastavljačica Issine crte u hrvatskom haiku vezanom za životinjski svijet. Nije čudo da su njezine haiku pjesme ušle u svjetsku zbirku “Every Chiken, Cow, Fish and Frog: Animal Rights Haiku Paperback, autor i izdavač Robert Epstein i Miriam Wald (2016.). Njezine pjesme odraz su njezina života kao i aktivizma. Autorica je prije svega njihov prijatelj i udomitelj, kao i Issa, no ujedno angažirani aktivist osnovavši udrugu za zaštitu životinja “Druga prilika” i udomljujući prije svega pse i mačke. Očito je da je njezin odnos proizašao iz naprosto ljubavi prema živim bićima i osobito onima nezaštićenima koje se koristi i iskorištava u svakom zamislivom smislu od strane čovjeka.

Nažalost, primjeri su posvuda oko nas i ne ograničavaju se samo na animalnu prehranu čovjeka kao sveždera, nego i na  odnos prema životinjama kao bićima bez prava. Premda autorica ne može sakriti svoj revolt protiv takve prakse, njezine pjesme nisu izraz pukog aktivizma, ponajmanje “plaćenog aktivizma”, naime autorica se njima druži, možemo slobodno reći – prijateljuje, živi i surađuje, a radi u udruzi volonterski. K tomu, ona poput Isse u nizu svojih haiku u prijateljestvu i promatranju životinja pronalazi i humor.

RSP 7, 1. srpnja, Sonja Z. Diana Burazer i ja poduplana!!!!!n

Neobična fotografija s predpromocije knjige na kojoj je Ana Horvat (tehničkom omaškom!) uduplo, zajedno s novom knjigom, uslikana, a nalazi se u društvu s književnicama Dianom Burazer (lijevo) i Sonjom Zubović (desno)

Zbirka Životinjski haiku sastoji se od 130 haiku, uglavnom novih uz pokoji iz ranije zbirke “Čučerski haiku za Emily”, Naklada Đuretić, 2013. Zbirka nema podnaslove niti međusobne ovisnosti susjednih haiku, a u svakoj pjesmi se redovito spominje životinja od kukaca, ptica, sisavaca do riba, glavonožaca i školjaka. Trostisi su gotovo nepogrješivo u slogovlju 5/7/5 kako zahtjeva klasični haiku. Što se tiče oznake godišnjeg doba, one su u haiku imanentne to jest vezane za neku životinju (recimo mrav je oznaka ljeta, kao i šišmiš i sl.) tako da su sezone prisutne ako i nisu napomenute.

Većina japanskih haiku ima “kireji”, stanku, koja se u zapadnim jezicima obično označuje kao crtica, točka/zarez ili tri točkice. Pjesnikinja ne označuje te pauze, no oni se naziru u ritmu pojedinih haiku pa ih se može lako zamisliti. No većina je trostiha u jednom dahu, izjavna, povremeno refleksivna, s čime će se složiti moderni haikuisti (“gendai haiku”) za razliku od ovog konzervativnog osvrtaša. Unatoč toga to ne mijenja pozitivni dojam ovih šarmantnih haiku “poput Isse”. Razlika načelna jest u tome što se u autoričinim pjesmama osjeti uz ljubav i aktivizam, dok je u Isse samo ljubav. Sasvim je jasno da je autorica toga svjesna i da je njezin pristup namjeran, baš kao što su to manifestirali i drugi pjesnici kako u spomenutoj antologiji Roberta Epsteina, tako i  u nizu novih gendai-haiku glede drugih sadržaja.” ….

 

Nekoliko haiku pjesama iz zbirke

Kos u gnijezdu
na mojemu balkonu
netko me voli

.

Konjska su leđa
pronijela čovječanstvo
bez riječi hvale

.

Noć prije klanja
mjesec bijele kuniće
mjesečinom skriva

.

Zgaženi pauk
na čemu ću njihati
svoj svileni san

.

Labud je sjena
davno mrtvih ljubavi
njihov spomenik

.

Izlog mesnice
dvije svinjske polovice
drže se za ruke

.

Sav otrov svijeta
ne može zaustaviti
štakorsku radost

.

Lice anđela
ovca pronosi svijetom
kao dar zlima

.

ŽIVOTINJSKI HAIKU, naslovnica a)

Svoju novu zbirku haiku animalističkih pjesama Ana Horvat (urednica-volonterka koje je Gordana Igrec) donirala je DRUGOJ PRILICI, udruzi za zaštitu napuštenih životinja iz Zagreba. Knjiga je tiskana uz potporu tvrtke RECRO d. d. iz Zagreba.

Sav prihod od prodaje knjige koristit će se za skrb o životinjama (starim i hendikepiranim) za koje se udruga brine.

Knjiga se po predpromocijskoj cijeni od 50 kn može kupiti u kafe-baru DABA, Svetice 8 ili naručiti pouzećem na 091/582-0073.

 

Zbirka ŽIVOTINJSKI HAIKU Ane Horvat može se od nedavno kupiti i u središtu zagrebačkog srca u Teslinoj 16 – knjižari VUKOVIĆ&RUNJIĆ. Sav prihod od prodaje knjige i na tome mjestu namijenjen je napuštenim životinjama.

Životinjski - izlog Knjižare Vuković&Runjić - gros plaan