Pričaj mi, za bolesnu djecu od malignih bolesti

U Hrvatskoj godišnje od malignih bolesti oboli 150-tero djece. Sva ona liječe se u Klajićevoj bolnici, a od sredine svibnja i u novootvorenoj Klinici za maligna oboljenja kod djece u Ilici u Zagrebu. Kako bi im osmislili dan i olakšali im bolest, te im unijeli malo zanimljivosti i raznolikosti u dječji svijet za to se pobrinuo Centar Pričaj mi.

  • Centar za stručnu psihološku pomoć djeci i roditeljima „Pričaj mi“ osnovan je u svibnju ove godine. Dakle, formalno kao udruga postojimo tek koji tjedan, no projekt iz kojeg smo izrasli broji više od 3 godine neumornog rada, ideja i entuzijazma. U ožujku 2012. godine započeli smo s uprizorivanjem terapijskih priča za djecu koja su hospitalizirana na odjelu za okologiju i hematologiju Klinike za dječje bolesti Zagreb. Otada svakog tjedna obilazimo sve onkološke sobe i ondje djeci donosimo maleno kazalište. Kazala je predsjednica Centra Pričaj mi, mr. psihologije, Katarina Lončarić.

Svakog utorka u poslijepodnevnim satima volonteri dolaze na odjel s novom prilagođenom pričom: donose paravan, lutke, pokoji instrument, puno dobre volje – i predstava počinje. Vrlo nam je važno voditi računa o kvaliteti života djece koja su dugo hospitalizirana i na trenutke ih odvoditi u svijet priče, a to nam uspjeva jer pravo malo kazalište je svakog utorka pred njima, u njihovoj sobici.

– Djeca, osobito predškolske i rane školske dobi zaista uživaju u izvođenju predstava. Kao volonteri dajemo sve od sebe da u predstavu unesemo što više improvizacije, da ju prilagodimo atmosferi u sobi i interesima djece. U predstavu redovito uključujemo djecu i oni nas ponekad odvedu na sasvim drugi trag, pa priča završi onako kako je nitko nije zamišljao. Dati prostor dječjoj mašti i kreativnosti neprocjenjivo je i u najmanju ruku uzbudljivo. Roditelje to beskrajno veseli i puno im znači. Vidjeti svoje bolesno dijete koje se smije, zabavlja, lovi lava ili je u potrazi za najljepšom princezom nešto je što ima blagotvoran učinak na njih koji svakoga dana s djetetom provode vrijeme u bolnici govori mr. Lončarić.

Prema njezinim riječima ova udruga se za sada financira samo donacijama. Budući da su tek osnovani, nemaju zaposelnih, a šest je stalnih volontera. Većina volontera su studenti psihologije i srodnih struka, a dobrodošli su i studenti umjetničkih usmjerenja.

  • Puni smo ideja i planova koji su svi redom usmjereni na dobrobit djece, roditelja i svih osoba koje s njima rade. Želja nam je najprije proširiti predstave i na ostale odjele u bolnici, a također nam se otvara širok put za suradnju s vrtićima i knjižnicama. Sve dok su u središtu našeg rada djeca i dok gledamo na to kako s njima kvalitetno raditi, kako njima dati ono što im je potrebno, kako s njima loviti lavove ili osvojiti najljepšu princezu, znamo da smo na dobrom putu i da je pred nama zaista dobra perspektiva- poručila je mr. Lončarić.

Komentiraj