Pokloni s putovanja

Prilikom darivanja ne bi se smjelo zaboraviti na darove koje ćete donijeti s putovanja. Ako je riječ o kraćim putovanjima, sitnije poklone donijet ćete članovima uže obitelji i najbližim suradnicima na poslu. Za njih, ako je to put u inozemstvo, najprikladnije je neko strano piće, cigarete, cigara ili duhan za lulu. Za članove obitelji izbor poklona kretat će se u okvirima inače uobičajenog spiska, s time da ćete nastojati da poklon, po mogućnosti, ima karakteristiku zemlje iz koje ga donosite. Iz Francuske to može biti neki parfem, iz Rusije možda kavijar, iz Njemačke porculan, iz Mađarske neki ručni rad, iz Švicarske čokolada, iz SAD-a traperice i td., unedogled, s time da poneki proizvod i ne mora biti kupljen u zemlji porijekla.

Ako ste duže izvan zemlje, prilikom konačnog povratka sjetit ćete se s nekom karakterističnom sitnicom i bližih prijatelja. Jedna pepeljara, vaza, ukrasni tanjur, statueta ili sličan ukrasni predmet, pod uvjetom da nije kič, neki lijepi materijal za prijateljicu ugodno će iznenaditi.

 

Način darivanja

Prilikom predaje poklona nećete biti zbunjeni i tek nešto nerazumljivo promrmljati. Nećete se povesti za “vitezom” koji je bolesnoj odabranici srca svoga u jednu zagrebačku bolnicu donio u torbici za spise kitu cvijeća, i ravno iz torbe gurnuo ga u ladicu noćnog ormarića pokraj bolesničke postelje. Predaju poklona nećete vezati ni uz gromoglasan ceremonijal, što ne znači da će primalac dara posve rutinski primiti omot, zahvaliti se i staviti ga u stranu. Paket u kojem primate dar odmah se otvara, i uz zahvalnost, reći ćete i nekoliko toplih, pohvalnih riječi za poklon. To ćete učiniti i kad ustanovite da knjigu koju ste dobili već imate, da uzorak kravate koju ste dobili ne odgovara ni vašem ukusu, ni garderobi, ili ako je statueta, koju ste primili, za vaš ukus kič koji nikad nećete postaviti u svom stanu. Takva se neiskrenost tolerira, jer putovi i do takvih darova popločani su najboljim namjerama i željama.

I, na kraju, ako i znate da neki dar nikad nećete nositi ili koristiti, nikad ga nemojte darovati nekom drugom. Sačuvajte ga kao uspomenu u dnu neke ladice, jer bilo bi netaktično i prema onome od koga ste dobili poklon, a i prema onome kojemu darujete.

 (iz knjige Ilustrirani bonton i protokol)

 

Do sljedećeg pretposljednjeg četvrtka u mjesecu,
pozdravljamo vas, sa:
molim lepo, prosim fino!

Komentiraj