Kultura stanovanja

Između svoja četiri zida
(Kultura stanovanja)

Stan je svjedodžba ukusa njegovih žitelja. Od stila i razmještaja pokućstva do ukrasa i slika na zidovima, presvlake kauča, do boje zavjesa, svaki predmet smješten u stanu svjedoči o smislu i ukusu onih koji u njemu stanuju, a najbolje će svjedočanstvo biti ako se uspije postići što harmoničnija jednostavnost i sklad u stilu, bojama, kao i u razmještaju pojedinih komada. Razni zidni tanjuri, prebojane razglednice na ovalnim daskama i druge “putne uspomene”, statue od gipsa sumnjive vrijednosti i drugi jeftini ukrasi za vitrinu, ne pripadaju dobro uređenom stanu. Lusteri neukusna oblika, s jeftinim šarama, slikarije sumnjive vrijednosti također nisu ukras stana kao ni umjetno cvijeće i slične dekoracije s tržnice. Nasuprot tome, vaze umjetničke izrade od stakla, keramike, porculana, odljevi statua, dobre reprodukcije priznatih slikarskih djela, folklorni predmeti izrađeni rukom, sve to može biti lijep i ukusan ukras ako su materijalne mogućnosti ograničene.

Da pođemo redom. Prvo sobe. Nabrajanje se nikako ne odnosi na jedan stan. Prema veličini i namjeni stana možete se koristi opisima za pojedine prostorije, uz napomenu da su svi opisi zamišljeni kao opće upute ili savjet, a ne kao zadnja riječ pri uređenju vašeg stana. On i bez tih instrukcija može biti lijep i ukusan, ako vlasnik ima smisla za uređenje.

1a. Predsoblje je kao uvertira cijelog stana. Kao što kod opere i operete već u početku predstave po prilici možete nazreti što vam izvedba poslije obećava, tako već i predsoblje može pružiti točnu sliku o ukusu pa čak i o ličnosti vlasnika stana.

1b. Na ulaznim vratima treba da je na malenoj ploči ispisano ime vlasnika. Najbolje je dati izraditi malenu bakrenu ili emajliranu pločicu, jer posjetnica ili natpis rukom ili strojem brzo se prljaju i lako trgaju. Pločice, zvono i kvaku treba redovito čistiti, jer se najčešće upotrebljavaju. Pred ulazom treba da je otirač za cipele.

Osnovni uređaj predsoblja jest zid za odlaganje kaputa. Osim gotovih, kompletnih zidova od drveta s tekstilnom presvlakom, sve se više koristi neposredno “tapeciranje” zida čvrstom tekstilnom tkaninom u visini od 2 metra i širine 1 do 2 metra. Taj se “tapecirung” obrubi drvenim okvirom. Na visini od 1,75 metara postavlja se vješalica s policom za šešire. Uputno je ovdje držati drvene vješalice tako da se kaputi postavljaju na njih. To čuva oblik kaputa i cijeli zid djeluje urednije.

Kraj tog zida postavlja se zrcalo. Visina je zrcala važnija od širine kako bi gosti, a i ukućani dobili što potpunije pregled o urednosti svoje garderobe. Ispod zrcala postavlja se stolić i ormarić na kojem se može smjestiti četka za odijelo, za kosu, češalj, a može poslužiti i za spremanje krpa za cipele.

Ukusno izrađena valjkasta kutija od čvrstog kartona ili kovine postavljena uza zid garderobe, služi za pospremanje kišobrana. Za vješanje kaputa, ako ima dovoljno mjesta, može poslužiti i ormar spretna oblika, a i vješalica se može zastrti zgodnim zastorom, kako bi se izbjegla stalna izložba kaputa.

Jednostavna svjetiljka na stropu (nikako stojeća ili zidna, jer se pri svlačenju i oblačenju lako može srušiti) nekoliko manjih uokvirenih slika po zidovima (reprodukcija pejzaža) i neki manji praktičan i čvrst prostirač za pod, upotpunjuje inventar predsoblja, u koji se može, eventualno, smjestiti stolić za telefon i u zimsko doba neka jednostavna stolica, da se nađe pri ruci pri svlačenju i oblačenju kaljača.

Soba za dnevni boravak predstavlja središnju točku stana i u sadašnjim stambenim prilikama prostoriju s vrlo raznolikim “funkcijama”. Ona služi za dnevni boravak, za primanje gostiju, za spavanje, za jelo, za rad, i prema svim namjenama treba predvidjeti uređenje i razmještaj. Tu ćete provoditi svoj popodnevni odmor, i zbog toga je svrsishodnost i osobito udobnost i dobra rasvjeta neophodna pri uređenju ove sobe.

U ovoj sobi prije svega ćete smjestiti kauč i time ste već dobili tri ugodna sjedala. Ako namjeravate postaviti dva kauča, najpraktičnije je ako ih rasporedite u jedan kut. Mali niski stol ispred kauča, s dvije-tri udobne stolice ili naslonjača, daju intiman kut za boravak. Stolice se mogu po stilu međusobno razlikovati i u usporedbi s kaučom, jedino treba obratiti pažnju da obje presvlake ne budu disharmonične.

Kutija s cigaretama, upaljač ili žigice, dovoljan broj pepeljara, eventualni manji ukras na stolu i to već stvara odgovarajući ugođaj u tom kutu za odmor. U blizini kauča može se smjestiti stolna ili stojeća svjetiljka, nadohvat ruke treba da bude postavljen radio, a iznad kauča može se postaviti i zidna svjetiljka. U sobi za dnevni boravak možete smjestiti i biblioteku. Ako nema dosta prostora, policu staviti iznad kauča, a isto tako mogu se dobro iskoristiti i udubine ispod prozora. U jednom kutu može se smjestiti radni stol, koji će dobro poslužiti i domaćici za njezinu korespondenciju, a i domaćinu za rad.

Ako je ova soba dosta velika, može se koristiti i kao blagovaonica. U tom slučaju treba da se postavi i visok stol s odgovarajućim stolicama, jer je nizak stolić, prikladan u prvom redu za gošćenje kavom, rakijom, a za normalne tople obroke nije pogodan. Ako soba služi i kao blagovaonica, može se postaviti ormarić (bife) za spremanje suđa i stolnjaka, a ako je to jedina soba obitelji, pa služi za spavanje, naravno, tu treba da nađete mjesto i ormar za odijela i rublje.

Nema pravila s kakvim ćete namještajem namjestiti sobu. Ukus, namjena, estetski smisao i – ne na zadnjem mjestu – džep, treba da odluče. Ona može biti namještena i antikno i moderno. Ako se kombinira moderan namještaj s antiknim, treba obratiti pažnju da ormari, vitrine i pisaći stol budu stari, antikni, a stolice moderne. Obratno ne bi valjalo.

Trebalo bi nastojati da sredina sobe ostane prazna. Na taj se način izbjegava dojam da je prenatrpana i preostaje više mjesta za kretanje. Raznobojni jastuci po kauču i naslonjačima i praktični čvrsti prostirači koji dobro podnose “štrapac”, treba da skladno upotpune taj najprometniji dio stana.

(nastavlja se;
preuzeto iz knjige Ilustrirani bonton,
autor Branko Ivković)

Do, idućeg pretposljednjeg četvrtka u mjesecu,
pozdravljamo vas: S molim lepo, prosim fino!

Komentiraj