Sjećanjima u vječnost

Promocija pete zbirke pjesama pod nazivom Hologrami sjećanja, autora Đure Pavičić

Sjećanjima u vječnost

U prepunoj dvorani knjižnice i čitaonice Bogdan Ogrizović na Preradovićevom trgu u Zagrebu u petak 23. rujna održana je promocija pete po redu zbirke pjesama pod nazivom Hologrami sjećanja, “viteza slavonske ravni” pjesnika Đure Pavičića iz Babine Grede u Slavoniji.

Prigodnim programom koji je priredio mješoviti zbor “Kralj Zvonimir” na čelu s maestrom prof. Vinkom Glasnovićem i predsjednikom zbora Velimirom Hržanom započela je promocija zbirke. U prvom dijelu svojeg nastupa zbor je otpjevao tri skladbe, jednu talijansku, jednu kajkavsku i jednu slavonsku. U drugom dijelu programa zbor “Kralj Zvonimir” sve nazočne je ugodno iznenadio izvedbom dviju skladbi, Gospa Marija od A.G. Matoša i operu Nikola Šubić Zrinski.

img_0023U interpretativnom dijelu stihove pjesnika Đure Pavičića izvodio je neprikosnoven trojac hrvatskog glumišta na čelu s dramskim umjetnikom Antunom Tudićem, a za njim su sljedili dramski umjetnik Zdenko Jelčić i dramski umjetnik Zvonko Novosel. Stihove Đure Pavičića čitala je i voditeljica programa, novinarka Gordana Igrec.

Trojac Tudić-Jelčić-Novosel pokazao se kao nenadmašiv akter svih interpretacija pjesama Đure Pavičića tako da se “u zraku osjećao posebno emotivan naboj”, a sve je dobivalo konture promocije kakve se održavaju primjerice u jednom Parizu ili New Yorku, a ne samo u “našem malom Agramu.”

  • Doista, čežnja i jedino čežnja za ljubavlju onom putenom kao i onom nestvarnom, čežnja za ljepotom, za gradovima, parkovima, žamorom i životom, pravo je ime pjesničkog pregnuća Đure Pavičića – kazala je tom prigodom voditeljica promocije Igrec, te dodala kako: “Pjesnik ne poznaje lakoću, nadmudrivanje i spretnost. Stran mu je svaki zanat. Pjesnik sluša bubnjanje i ritam svojeg srca, potrebe svojeg tijela, sluša svoj “unutarnji glas” koji mu šapuće kojim riječima imade izraziti ono što mu je milo, lijepo, teško, mučno, sablažnjivo, zastrašujuće, što ga ponižava ili uzvisuje”

img_0029Posebnom ugođaju na promociji doprinijeli su i kantautor Josip Molnar koji je na promociju stigao iz Đakova, te otpjevao nekoliko skladbi, uz njih i jednu uglazbljenu pjesmu Đure Pavičića u duetu s učiteljicom Sanjom Ilčić iz Zagreba. Atmosfera je dosegla vrhunac kada je glazbenik Stjepan Anđal shodno naslovnici zbirke na kojoj je fotografija “jedne gospođice Marijane” na svojoj gitari zasvirao i zapjevao staru, popularnu pjesmu “O, Marijana, slatka mala Marijana”. Tada je i gotovo sva publika u dvorani zapjevala zajedno s njime.

img_0022Nakon neponovljivog nastupa dramskih umjetnika koji su stihovima Đure Pavičića svojim profesionalnim ujedno i iskrenim, toplim, “duševnim” nastupom dali “krvi i mesa” i tako oživotvorili stihove, svoj skroman obol promociji dalo je nekoliko pjesnika koji su imali prigodu recitirati svoje stihove. Među njima su se istaknule pjesnikinja Nevenka Pavelić, pjesnik Vinko Pavić, pjesnikinja Lidija Barić, pjesnikinja Božica Drakulić i pjesnikinja Štefica Vanjek.

Jednom riječju, promocija zbirke pjesama Hologrami sjećanja još će se dugo pamtiti među uzvanicima koji su nakon dvosatnog programa napustili dvoranu knjižnice vidno potreseni, emotivno uzbuđeni, s puno pozitivnih dojmova s mjesta gdje su se susreli s nekim “drugim svjetovima” koje svi mi živimo jedino što ih “žrvanj života” rijetko kome dopusti iskazati. Pjesniku Đuri Pavičiću u ovom pogledu, u to sumnje nema, sudbina je bila naklonjena. Stoga ne čudi, što su se svi nakon protokolarnog dijela složili da je to bila: “Večer za sjećanje”!

 

Na pjesničkoj večeri Đure Pavičića debitirao 14-godišnji Lav Novosel s Beatlesima na glasoviru!

Samo tri dana nakon službene promocije zbirke Hologrami sjećanja, dakle, 26. rujna na Javnoj tribini u Europskom domu u Jurišićevoj ulici u središtu Zagreba održano je drugo predstavljanje iste zbirke autora Đure Pavičića. Ovaj puta pred prepunom dvoranom gostiju i uzvanika pjesničko predstavljanje Đure Pavičića vodila je pjesnikinja Nevenka Pavelić. Početak i ove Javne tribine u prostoru Europskog doma najavio je ing. Zoran Jurić, voditelj Europskog doma u Zagrebu.

img_8473

Ton ovom pjesničkom događanju dali su mladi glazbenici poput pijanista Tomislava Kopjara i sopranistice Magdalene Bačanak koji su svojim izvedbama otvorili večer poezije.

Valja istaknuti da je u dvorani Europskog doma tom prigodom debitirao 14-godišnji Lav Novosel koji je vrlo istančano, osobito nježno, plaho i shodno njegovoj nježnoj dobi, izveo dvije skladbe Beatlesa na glasoviru i u vlastitom pjevačkoj izvedbi.

Ugođaju u Europskom domu pridonijeli su dramski umjetnici Zvonko Novosel i dvije mlade dramske umjetnice Lara Lalić i Nikolina Prkačin. Dok je dramski umjetnik Novosel već svojim prepoznatljivim, ali nadasve osebujnim stilom interpretirao stihove Đure Pavičića, dotle su se mlade dramske umjetnice Lalić i Prkačin po prvi puta okušale u interpretaciji poezije. I to su učinile nekom jednostavnošću, dojmljivošću i ekspresivnošću, a opet na tankoćutan način.

nikolina-govori-poezijuTom prigodom stihove svojih pjesama čitali su ostali nazočni pjesnici na ovoj večeri, a posebno se svojim recitalom istaknula poznata zagrebačka pjesnikinja Maja Cvek.

Večer poezije Đure Pavičića i njegove pete zbirke poezije Hologrami sjećanja zatvorio je recitalom “Ni med cvetjem ni pravice” iz Balada Petrice Kerempuha, autora Miroslava Krleže, dramski umjetnik Zvonko Novosel koji je tom prigodom od pubilke u dvorani bio pozvan i na “bis”.

Autor zbirke Đuro Pavičić kojem je večer bila posvećena obratio se kratkim govorom zahvale svim nazočnima u dvorani i sjećanja su sama od sebe uz pun “pjat i bokal vina” među svima okupljenima – krenula.

Vaš: ZMUSK