Slavičina kuhinja za prste polizat’

Nemojte se bojati. Nećemo vas iznevjeriti. Ponovno ćemo se s prvim rujanskim danima vratiti kuhinji nacionalnih manjina u Hrvatskoj. Još smo vam ostali dužni za slovensku kuhinju, bosansku, srpsku i crnogorsku huhinju. Uglavnom, sve naši susjedi. Njih ćemo staviti na “jelovnik” za rujan, a dotle ćemo vam predstaviti kuhinje gopođa iz Zagreba koje su bile toliko susretljive i dale na uvid svoje recepte za slasne obroke koje one pripravljaju za sebe i svoje najdraže goste. Jedan od takvih su i ovi recepti gđe. Slavice iz Zagreba. Ukusno, pristupačno svakom džepu i za poželjeti. Što više tražiti, zar ne?

 

Juha od grisa

SASTOJCI:

  1. 1 žlica (jušna) putra (Margo)
  2. 4 žlice grisa
  3. 1 žlica vegete
  4. peršin

PRIPREMA:
Na lagano otopljenom maslacu dinstamo gris, maknemo sa vatre, ulijemo 1 do 1 1/2litru vode i vratimo na vatru. Kada zakipi dodamo vegetu i lagano kuhamo još 5 minuta. Dodamo sitno nasjeckani peršin.

 

Kuglice od jetrica

SASTOJCI:

  • 400 g pilećih jetrica
  • malo sredine kruha namoćeno u mlijeko – ocijediti
  • 2 jaja
  • ribani sir
  • sol, biber, prezle, ulje

PRIPREMA:
Jetrica kuhati oko 2 min. kipućoj vodi, što sitnije nasjeckamo, dodamo namočeni kruh,1 jaje, sir, biber, sol. Od mase pravimo kuglice, uvaljamo u jaje, prezle i pržimo na vrelom ulju. Dodamo malo peršina i kriške limuna.

 

Jaja na švicarski način

SASTOJCI:

  1. 4 žemlje
  2. 20 dag trapista
  3. 2 jaja
  4. maslac

PRIPREMA:
Lim namažemo maslacem i slažemo tanke kriške žemlje, na njih stavimo sir i prelijemo posoljenim umućenim jajima (možemo dodati 2 žlice mlijeka), pečemo u pećnici dok se jaja stvrdnu. Služimo toplo.

 

Ćufte – zapečene

SASTOJCI:

  • 1/2 kg mljevenog mesa
  • 1 konzerva đuveđa (ja sam pojačala sa pravljenim)
  • prokule (kratko kuhamo)
  • ribani sir
  • ječam kuhan oko 10 minuta (cca 1 šalica)
  • fant za ćufte

PRIPREMA:
U mljeveno meso umiješamo fant prema uputama, dodamo ječam i pravimo ćufte. U nauljeni protvan istresemo đuveđ i naizmjenično slažemo ćufta- prokula, ćufta-prokula … po ćuftama stavimo naribani sir i pečemo oko 30 min. na 200 °C. Služimo sa pireom.

 

DESERT – Pečene banane

SASTOJCI:

  1. 4 banane
  2. 4 žlice putra
  3. 6 žlica meda
  4. sok od limuna

PRIPREMA:
Banane prerežemo po dužini i pečemo na zagrijanom putru sa obje strane da porumene, prelijemo sa medom i ostavimo na štednjaku još cca 1 minutu. Stavimo na tanjurić i prelijemo sokom od limuna.

 

Dobar tek, uz šalicu kave!

Komentiraj